13. prosince

Vizovické pečivo – tradice z Vizovicka

Vizovické pečivo je tradiční a výhradně dekorativní pečivo, které pochází z oblasti Vizovicka na Valašsku.
Má velmi dlouhou tradici – první zmínky sahají do 16. století, kdy se peklo ve Vizovicích pro různé slavnostní příležitosti.

Mohli jste se s ním setkat na svatbách, vytvářely se z něj obětiny k vánočním a masopustním zvykům, ozdoby na stromeček
nebo svícínky. V 18. a 19. století bylo velmi rozšířené v celém okolí.

Dnes se mu věnuje několik velmi šikovných výrobců. Ale zkusit jej můžete i doma:

  1. V míse smíchejte mouku s teplou vodou a dobře vařečkou promíchejte, postupně přijde na řadu ruční hnětení.
    Až bude hmota kompaktní, dejte ji na vál a zpracujte hladké těsto. Dejte si opravdu záležet.
  2. Těsto zabalte do sáčku nebo fólie a nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
  3. Poté už to chce jen trpělivost a fantazii. Vždy z těsta odřízněte jen malý kousek, ten zpracujte a zbytek zabalte,
    aby těsto neoschlo. Na tvarování používejte nůžky, váleček, nožík, rádélko – vše, co máte po ruce.
    Na zdobení se hodí hořčičné semínko, celé nové koření.
  4. Pokud těsto potřebujete slepit, stačí ho lehce namočit vodou. Připravte si vodu vždy do misky ke zdobicím potřebám.
  5. Hotové figurky nechte 2 hodiny odležet, aby trochu proschly. Poté je potřete bílkem a dejte péct do trouby
    předehřáté na 120 °C. Pečte asi 4 hodiny, až figurky krásně zezlátnou a ztvrdnou.

A jaké figurky si nezapomeňte vyrobit?

  • Holubičku pro klid a pokoj v rodině
  • Veverku, abyste se naučili hospodařit
  • Štíra pro bohatství a štědrost
  • Rybu, aby mlčela tchýně