Vizovické pečivo – tradice z Vizovicka
Vizovické pečivo je tradiční a výhradně dekorativní pečivo, které pochází z oblasti Vizovicka na Valašsku.
Má velmi dlouhou tradici – první zmínky sahají do 16. století, kdy se peklo ve Vizovicích pro různé slavnostní příležitosti.
Mohli jste se s ním setkat na svatbách, vytvářely se z něj obětiny k vánočním a masopustním zvykům, ozdoby na stromeček
nebo svícínky. V 18. a 19. století bylo velmi rozšířené v celém okolí.
Dnes se mu věnuje několik velmi šikovných výrobců. Ale zkusit jej můžete i doma:
- V míse smíchejte mouku s teplou vodou a dobře vařečkou promíchejte, postupně přijde na řadu ruční hnětení.
Až bude hmota kompaktní, dejte ji na vál a zpracujte hladké těsto. Dejte si opravdu záležet. - Těsto zabalte do sáčku nebo fólie a nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
- Poté už to chce jen trpělivost a fantazii. Vždy z těsta odřízněte jen malý kousek, ten zpracujte a zbytek zabalte,
aby těsto neoschlo. Na tvarování používejte nůžky, váleček, nožík, rádélko – vše, co máte po ruce.
Na zdobení se hodí hořčičné semínko, celé nové koření. - Pokud těsto potřebujete slepit, stačí ho lehce namočit vodou. Připravte si vodu vždy do misky ke zdobicím potřebám.
- Hotové figurky nechte 2 hodiny odležet, aby trochu proschly. Poté je potřete bílkem a dejte péct do trouby
předehřáté na 120 °C. Pečte asi 4 hodiny, až figurky krásně zezlátnou a ztvrdnou.
A jaké figurky si nezapomeňte vyrobit?
- Holubičku pro klid a pokoj v rodině
- Veverku, abyste se naučili hospodařit
- Štíra pro bohatství a štědrost
- Rybu, aby mlčela tchýně
