Potřebujete tip na vánoční dárek? Vyzkoušejte našeho dárkového průvodce

3. prosince

Zvláštní pečivo, které nadělovaly spolu s cukrovinkami a ovocem živé Barborky, neslo jejich jméno. Ale známe ho také pod jménem „fakulky“.

Název získalo prý od cechu pekařů, protože vypadalo jako pochodně nebo ozdobným svíčkám, které se také nosívaly na barborské obchůzky. Spíše však mělo tvar plochých lopatek na dlouhých násadách. Věšely se na něj další sladkosti, rohlíčky, hvězdičky, preclíčky.

Barborky se upravovaly na dlouhých tenkých lištách někdy dlouhých 72 cm a 4 cm šířky.

A protože se původní recept nedochoval, přinášíme vám jeden osvědčený!

Kynuté sladké těsto

Suroviny:

• 500 g hladké mouky
• 250 ml mléka (vlažného)
• 80–100 g másla (rozpuštěného, vychladlého)
• 2 žloutky
• 80 g cukru krupice
• 1 kostka droždí (42 g)
• špetka soli
• 1 vanilkový cukr (nebo trochu citronové kůry)

Na potření:

• 1 vejce (i trochu medu)

Postup:

1. Připrav kvásek:
Do misky vlij vlažné mléko, rozdrob droždí, přidej lžičku cukru a trochu mouky. Nech 10–15 min vzejít.
2. Zpracuj těsto:
Do mísy dej mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, vanilku/citron a vzešlý kvásek.
Nakonec vlij máslo. Hněť, až je těsto hladké, lesklé a nelepí se.
3. Kynutí:
Přikryj utěrkou a nech kynout 1–1,5 hodiny (mělo by zdvojnásobit objem).
4. Potření:
Před pečením potři vejcem.
5. Peč:
180 °C, asi 15–18 min, do zlatova.
6. Ještě teplé můžeš potřít zlehka medem